Spermiogram (Sperm Testi) Nedir?
Bir erkekte sperm üretiminin olup olmadığını ve aynı zaman da yapılan mikroskobik inceleme de semen örneğinin miktarı (volüm), spermlerin sayısı, hareketliliği ve kalitesi gibi önemli parametreler hakkında bilgi verir.
Genellikle sperm testi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin, erkeklerin infertilite (kısırlık) değerlendirmesinde ilk olarak yaptırılması gereken analiz olarak önerilir. Ayrıca varikosel teşhisin de tanıyı desteklemek amacı ile hekimler tarafından spermiogram testi istenir.
Sperm Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Yaş faktörü dikkate alınarak ortalama 1 yıl korunmasız düzenli (haftada 2, 3 kez) cinsel ilişkiye rağmen çocuk sahibi olunamıyor ise doktorlar ilk olarak erkeklerden sperm tahlili yaptırmalarını isterler. Yapılan semen analizin de erkeğin doğurganlığa engel olup olmadığı anlaşılır.
Sperm Testi Nasıl Yapılır?
Sperm testini yaptırmadan önce 3 tam gün (72 saat) cinsel perhiz uygulamanız gerekir. Perhizin 4. ve ya 5. günü örneğinizi vermeye randevu alarak (Sabah 09:00 ile akşam 17:00 saatleri arası) merkezimize gelebilirsiniz. Bu perhiz süresi boyunca hiçbir şekilde boşalma olmaması gerekir. Semen numunenizi vermeden önce aç veya tok olmanız önemli değildir. Açlık tokluk gerektirmez. Androloji alanında uzmanlaşmış olan laboratuvarımızda, kendinizi rahat hissedeceğiniz özel sperm verme odalarımız da, dilerseniz DVD eşliğinde, size verilen steril kaba mastürbasyon yöntemi ile boşalmayı gerçekleştirmelisiniz. Örneğinizi vermeden önce az da olsa idrarınızı yapmalısınız. Mastürbasyon esnasında tükürük, sabun, krem vb. maddeler spermlerin ölmesine neden olduğu için kullanılmamalıdır. Örneğinizi verirken rahat olun ve asla acele etmeyin. Uzman embriyologlarımız kruger yöntemi kullanılarak çalıştığı, semen analizinde spermlerin sayısı, şekil ve yapı bozukluğu, hareketliliği, yuvarlak hücre sayısı, lökosit, eritrosit ve gerek görüldüğün de ek olarak vitalite, pellet, retrograd ejakülasyon incelemesi yapılmaktadır.
Laboratuvarımızda kendinizi rahat hissedebileceğiniz, DVD seyredebileceğiniz, özel semen verme odalarımız mevcuttur fakat yine de laboratuvar ortamında numune vermek istemeyen, psikolojik nedenlerden dolayı numunesini veremeyenler ya da evden numune getirmek isteyenler, laboratuvarımız dan özel termos temin edebilirler. Boşalma gerçekleştikten sonra en geç 30 dakika içinde numunenizi laboratuvarımıza ulaştırmalısınız. Termos temini için lütfen bizimle iletişime geçin.
Normal Sperm Testi Sonucu Nasıl Olmalıdır?
Androloji laboratuvarımız da, uzman kadromuzun eşliğin de, (WHO) Dünya Sağlık Örgütünün ön gördüğü ve onayladığı Makler chamber kamara yöntemine ek olarak Neuber hemositometre ve Cell-Vu sayım seti ile kontrollü olarak sperm sayımı ve analizi yapılmaktadır.
Sperm Testi Sonucu Ne zaman Çıkar?
Meni örneğinizi verdikten ortalama (meninin sıvılaşma süresine bağlı olarak, kişiden kişiye göre değişmektedir) 2 saat sonra, uzman embriyolog ve doktor imzalı sperm testi sonucunuzu, hem DVD li hem de yazılı raporlu bir şekilde alabilirsiniz. Sonucunuzla beraber size vereceğimiz DVD sayesinde, hem siz hem doktorunuz, size ait semen analizi çalışmamızı izleyebilirsiniz.
Spermiogram Normal Değerler
Dünya sağlık örgütünün (WHO) en son 2010 yılında yayınlamış olduğu rapora göre, olması gereken sperm testi referans değerleri aşağıda belirtilmiştir. Siz de aşağıdaki değerlere göz atarak karşılaştırma yapabilirsiniz. Daha doğru ve güvenilir sperm testi sonucu alabilmeniz için, androloji laboratuvarlarını tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Sperm Testi Sonucu Nasıl Olmalıdır?
Semen Miktarı (volüm) : Spermler gözle görülemez. Sizin steril kaba verdiğiniz çoğunlukla prostat sıvısından oluşan semendir. Spermler bu semenin içerisindedir ve ancak mikroskopla görülebilir. Semenin normal miktarı 1.5 mL den büyük olmalıdır. Semen miktarının 1.0 mL altında olduğu durumlarda kanal tıkanıklığını ve ya boşalma esnasında idrar kesesine kaçışın olduğunu düşündürebilir.
Renk : Normal de gri–opak ve ya sarımtırak bir renktir. Koyu sarı ya da kahverengiye dönükse enfeksiyon olabileceği düşünülür.
Sperm Testi pH : ≥7.2 büyük olmalı düşük olduğu durumda ise spermlerin canlılığı ve hareketliliği azalır.
Vizkozite (Akışkanlık): Semenin akışkanlığa karşı direncini göstermektedir.
Likefaksiyon (Sıvılaşma Süresi): Boşalma gerçekleştikten 60 dakika içerisinde semen sıvılaşmalıdır. Eğer sıvılaşma süresi 60 dakikadan fazla sürer ise mekanik ve ya kimyasal yöntemlerle sıvılaşma sağlanır.
Aglütinasyon(Kümeleşme): Aglütinasyon olmaması gerekir. Olması takdirde spermlerin yumurtaya ulaşarak döllenmenin gerçekleşmesi zorlaşır.
Fruktoz : Pozitif (+) olması gerekir. Fruktoz şekeri spermlerin hareketi için gerekli olan enerjiyi sağlar.
Sperm sayısı : (mL) milimetre de en az 15 milyon olmalıdır. Sperm sayısı çok düşük olduğu durumda infertilite yani kısırlık anlamına gelir. Her düşük sperm sayısı olan kişi kısırdır anlamına gelmez. 1 milyonun altında sperme sahip erkeklerin çocuk sahibi olduğu bilinmektedir.
Total Spermatozoa Sayısı : ≥39 milyon. Toplam sperm sayısı 39 milyondan büyük olmalıdır.
Hareketli Sperm (motilite) : İleri hareketli, yerinde hareketli ve hareketsiz sperm olarak 3 kriter vardır. İleri hareketli %32 den büyük olmalıdır. İleri hareketli + yerinde hareketli % 40’dan büyük olmalıdır. Hareketsiz sperm sayının fazla olduğu durum da sperm yumurtaya ulaşıp yumurtayı dölleyemediği için bu da bir infertilite yani kısırlık nedenidir.
Sperm Şekli (morfoloji) : Kruger kriterlerine göre spermde şekil ve yapı bozukluğu ≥%4 büyük olmalıdır. %4’ün altında spermde şekil ve yapı bozukluğu var ise infertiliteye (kısırlık) neden olur. Aynı zaman da morfoloji varikosel tanısı için de önem taşır.
Yuvarlak Hücre Sayısı : 5 milyondan az olmalıdır.
Canlılık (vitability) : ≥58 den büyük olmalıdır.
Lökosit : 1 milyondan az olmalıdır.
Eritrosit : Eritrosit, kan hücresini ifade eder. Normal bir semen örneği eritrosit içermemelidir. Varlığı durumunda, semenin rengi kırmızı tonlarında olabilir.
Pellet : Mikroskopik incelemede lam-lamel arası, sperm hücresi görülmediği takdirde, numunenin tamamı santrifüj edilip, dipte hücre arama çalışmasıdır.
Retrograd Ejakülasyon : Semen numune hacmi 1 mL den az olan hastalardan alınan idrar örneğinden sperm arama çalışmasıdır.
Sperm Testi Nerede Yapılır?
Her ne kadar sperm testini, hastane, tıp merkezi ve özel laboratuvarlar da çalışıyor olsa dahi (genellikle otomatik bilgisayarlı sistemler) doğru ve güvenilir sonuçlar alabilmeniz için konusun da uzmanlaşmış androloji laboratuvarında çalışılması daha sağlıklı ve daha tutarlı sonuçlar almanızı sağlayacaktır. Androloji laboratuvarımız en son teknoloji, ve dünya sağlık örgütünün onayladığı makler kamara yöntemi ile kruger kriterleri baz alınarak hafta içi 09:00 ile 17:00 cumartesi de 09:00 ile 15:00 saatleri arasında randevu ile hizmet vermektedir.