Gebelik Zehirlenmesi
Hastalığın asıl ismi preeklampsidir. Ancak halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak bilinir. Gebe olan hanımlarda yüksek tansiyonla meydana gelen değişik durumları ifade eder. Gerçek anlamda herhangi bir zehirlenme söz konusu değildir. Gebelik zehirlenmesine bağlı olarak anne adayında, yüksek tansiyon, el, ayak ve yüzde şişmeler meydana gelebilir. Ayrıca idrar yollarında fazlaca biriken protein dışarıya atılır.
Nasıl teşhis edilir?
Anne adayının gebelik zehirlenmesine maruz kaldığını ilk gösteren şey, tansiyonudur. Bu nedenle tansiyon kontrolünün düzgün şekilde yapılması gerekir. Hafif gebelik zehirlenmesinde tansiyon 140/90 mmHg civarındadır. Yüksek derecede görülen gebelik zehirlenmelerinde ise tansiyon seviyesi 160/110 mmHg üzerindedir. Tansiyondaki bu belirtilerden sonra idrar tahlillerinin yapılması gerekir. İdrarda albumin seviyesine tanının konulması için gereklidir.
Gebelik zehirlenmesi kimlerde daha sık görülür?
Anne adaylarının gebelik zehirlenmesine yakalanma risklerini arttıran bazı durumlar vardır. Bu durumları maddeler halinde yazalım.
1. İlk defa gebe kalacak anne adayları
2. 35 yaşından sonraki gebelikler
3. İlk gebeliklerde yaşanan gebelik zehirlenmeleri
4. Önceki gebeliklerde yaşanan olumsuz durumlar
5. Aşırı derecede şişmanlık
6. Böbreklerde var olan herhangi bir hastalık
7. Bağışıklık sistemin var olan rahatsızlıklar
Anne dayında el, ayak ve yüzlerde şişme gerçekleşir. Görme deneyiminde de düşmeler meydana gelebilir. Ülkemizde gebelik zehirlenmesi yüzde 5 civarında görülmektedir. Annenin daha stresli bir gebelik geçirmesine neden olur. Atlatılması için anne adayına gereken ilginin gösterilmesi lazımdır.