Gebelik Nedir?
Gebelik Nedir?
Anne adayının doğum öncesi geçirmiş olduğu zamana gebelik dönemi denir. Gebelik için iki adet kanamasının ortalarına denk gelinen uygun zaman dilimi olarak bilinmektedir. Bu dönemde erkeğin boşalması ile spermler vajinaya girer ve yumurtayı döllemek için rahim arayışında olurlar. Bu basit bir işlem görünse de bu noktada spermin kalitesi ve hareketliliği çok önemlidir. Spermin kadın fallop tüplerinde, yumurta ile buluşması sonucu döllenme (kısaca gebelik) gerçekleşir. Spermin kadın vücudunda yaşama olasılığı ortalama 72 saat dir. Bu zaman içinde tekrar birliktelik olmasa yine de sperm yumurtayı dölleyebilir.
Gebelik Nasıl Oluşur?
Sperm ve yumurta birleştiklerinde zigot oluşur. Zigot öncelikle iki hücre, sonra 4 daha sonra 8 ve 16 hücreye ayrılır. Bu segmentasyon, ya da prenatal aşamasında gelişmenin ilk aşamasıdır. Normal gebelik 38-42 hafta arasında sürer. Embriyo göbek kordonu ile anneden gerekli tüm besinleri alır. Embriyo doğuma kadar fetus olarak bilinir.
Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Bazı belirtiler olsa da, (örneğin gebeliğin en büyük belirtilerinden bir tanesi adet gecikmesi) yine de gebe olup olmadığınızı anlamanız için gebelik testi yaptırmanız gerekmektedir. gebelik testleri hakkında bilgi almak istiyorsanız lütfen tıklayınız.
Bebeğin Cinsiyetinin Oluşumu
Sperm ve yumurtanın birleşmesi ile bebeğin cinsiyeti oluşur. Cinsiyetin belirlenmesine neden olan kromozomlardır. Her insanda 46 kromozom bulunur. Bunlardan iki tanesi cinsiyeti belirleyen kromozomdur. Erkeklerde XY, kadınlarda ise XX olarak bilinir. Kadında bulan X kromozomu ile erkekten gelen X kromozomunu birleştiğinde doğacak olan çocuk kız olacaktır. Fakat erkekten gelen Y kromozomu ile kadında bulunan X kromozomu bileştiğinde ise doğacak olan çocuk erkek olacaktır. Yani cinsiyeti belirleyen erkekten gelen X ya da Y kromozomu dur.